Nu när våren är på ingång är det många som förbereder sig inför den första MC turen. De flesta brukar passa på att lämna in sina hojar på service vid den här tiden på året och även passa på att införskaffa sig nytt ställ och hjälm om så behövs. Kanske är det till och med så att du står inför din första MC säsong och till dig vill jag bara säga grattis! Att köra runt på vägarna på sin alldeles egna hoj är en fullkomligt underbar känsla och har man en gång kört motorcykel så tror jag att det är svårt att någonsin sluta.

Snåla inte in på priset

Men med den här hobbyn kommer också ett stort ansvar i att skydda sig själv. Därför gäller det att man investerar i ett riktigt bra MC ställ och framför allt en bra hjälm. Det finns mängder av MC hjälmar på marknaden, men jag skall försöka ge lite bra tips och riktlinjer att gå efter när du skall välja. Det första jag vill trycka på är att inte snåla in på priset. Det är nämligen så att det krävs inte supermycket för att en hjälm skall uppfylla CE kraven, så bara för att en hjälm är CE godkänd betyder det inte att den är bra. Räkna med att lägga mellan 2000 och 3000 kr för att få en riktigt bra hjälm.

Detta bör du tänka på

Funktionsmässigt brukar de flesta uppskatta en hjälm med löstagbar inredning, intercom, solvisir och en så kallad pinlock lins som kort och gott innebär att imma inte uppstår så lätt på visiret. Materialmässigt var det förr populärt att ha hjälmar av glasfiber, men i dagsläget finns det riktigt bra hjälmar som är tillverkade i plast som är minst lika bra. Det svåraste folk upplever när de ska välja hjälm är hur de ska sitta och kännas på huvudet. Jag brukar säga att dom skall sitta hårt och pressa lite mot kinderna, men de ska absolut inte sitta för hårt över pannan eftersom det kan orsaka exempelvis migrän när man haft den på sig en stund. Inredningen i hjälmen brukar i regel töja sig och forma sig i början så efter ett par veckor kommer den att sitta som en smäck. Med detta sagt hoppas jag att det kommer underlätta något för er där ute som skall införskaffa en ny MC hjälm.